El primer debat precongressual del PSC Mataró reuneix més de 70 persones per debatre sobre com crear més cohesió a la ciutat
La ciutat de la gent era el títol del primer dels debats precongressuals que ha organitzat el PSC Mataró per ampliar el debat més enllà dels afiliats i generar aportacions de tot arreu. L’acte es va celebrar divendres 14 al casal d’avis de Cirera i hi van participar més de 70 persones d’entitats diverses de la ciutat.
Què cal fer per crear més cohesió a la ciutat? Aquesta és la pregunta que obria la participació dels ponents i el debat posterior amb tots els assistents. Pere Vilaseca ( mestre), Maria Rovira (coreògrafa), Paqui Jiménez ( presidenta de l’Associació de Veïns del Palau) i Santi Arcos ( àmbit social), moderats per Glòria Figuerola, van expressar els seus punts de vista sobre el repte de la cohesió avui a Mataró.
Per Pere Vilaseca l’escola és la institució que més responsabilitat té per la cohesió social ja que tothom ha de passar-hi. Ha de ser doncs una escola inclusiva, integradora. Per aquest motiu l’escola ha de tenir fortes complicitats amb el territori (barri o ciutat); els mestres han d’implicar-se també personalment en el projecte educatiu; i és necessari aconseguir tenir una xarxa única d’escoles i evitar “guetos”, tal com marca la nova Llei d’Educació.
Paqui Jimenez considera que cal recuperar el carrer en els barris on hi ha més immigració. Si no es viu el carrer no es coneix la gent de fora i no es trenca el cercle de la malfiança. Per Jimenez, s’ha de superar l’etapa de tancar-se a les cases i cal que els ciutadans autòctons surtin al carrer com sempre havien fet. Només així es construeixen ponts entre tots els ciutadans i ciutadanes.
Per Santi de Arcos la realitat està tocada per la crisi econòmica, i això es veu de manera ben clara quan el programa “ Aliments per la Solidaritat”, per exemple, ha repartit a 30 d’octubre més de 48.000 quilos d’aliments, molt més que els anys anteriors i amb un nou perfil d’usuari, gent gran que ha de cobrir les necessitats bàsiques. Arcos creu que la sortida a la crisi global s’ha de formular des de l’àmbit local. Perquè qui realment pateix la situació és qui està al carrer.
Maria Rovira, confia en el paper de la cultura com element per a resoldre problemes i per marcar un nou horitzó. Rovira considera que cal combatre les necessitats del primer i del tercer món, també a través de la cultura. Per això és necessari una aposta decidida per la cultura i més dotacions d’espais públics i alhora estar a prop dels creadors.
El debat entre els ponents i el públic va versar sobre temes relacionats amb la cohesió i el dia a dia de la ciutat. Però cal ressaltar l’aportació d’una persona que considerava que si els immigrants no poden donar un retorn a la societat en la que estan sovint és perquè se’ls encasella i això els impedeix l’emergència de la creativitat en els entorn on se’ls convida a participar.
Aquest acte va ser un pas més del procés de debats per configurar els objectius i les idees que el PSC de Mataró vol liderar per a la ciutat. Es pot seguir el procés i participar del debat a www.laciutatquesaponva.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada